Mandalatekenen en Meditatie


Najaarprogramma 2023

op naar het licht

Mandalatekenen en Meditatie met als thema: Op naar het Licht
op de kortste dag van het jaar, 21 december

Langzaam maar zeker gaan we weer naar de kortste dag (of de langste nacht) van het jaar: donderdag 21 december, de Zonnewende. Het is zo aan het eind van het jaar een moment waarop veel mensen uit verschillende oude culturen samen kwamen en zich met hun traditionele rituelen afstemden op het Licht.

Voor mijzelf ervaar ik het mandalatekenen telkens ook als een mooi ritueel. Het lijkt mij daarom heel fijn om met mandalatekenen stil te staan bij de Zonnewende en dan te kijken naar bijvoorbeeld:

Wat zou jij in jou naar het Licht willen brengen, in het Licht willen zetten?
Waar zijn bij jou dingen in de schaduw komen te staan, of stoffig geworden, zodat je hun glans niet meer kan zien?
En jijzelf, kan jij je Licht nog vrij naar buiten laten stralen?
Of, wat wil je Lichter maken, waar het zwaar weegt in je leven op dit moment?
Je bent van harte uitgenodigd om daar samen naar te kijken.

Ervaring met tekenen is niet belangrijk, het gaat over de intentie om naar binnen te willen kijken en dat wat je daar tegenkomt over (jouw) Licht, naar buiten te vertalen in een mandala.
Met elkaar gaat dat makkelijker en ook kun je elkaar "gebruiken" als spiegel bij het bespreken van de mandala op het eind. Dat kan je mooie inzichten brengen over jouw Licht.

Over het tijdstip waarop wil ik nog bekijken waar de 21 december het meeste belangstelling voor is:
's morgens van 10.00 – 12.00 uur, of 's avonds van 19.30 – 21.30 uur. De kosten zijn € 15,00.

Als je mee wilt doen, hoor ik graag je voorkeur voor de ochtend of de avond, dan kan ik beslissen wanneer het plaatsvindt En bij voldoende belangstelling kan het misschien wel èn, èn zijn, in plaats van of 's morgens, of 's avonds.

Ik ben benieuwd.
Harte groet, Heiltje


Zomerprogramma 2023

bloem met bijen

Hierbij wil ik je uitnodigen voor een serie mandalateken-ochtenden met een lekker luchtig vakantietintje.

Voor het thema heb ik de engeltjes er maar weer eens bij gehaald en een aantal kaartjes getrokken die als lijdraad kunnen dienen. Je kan met de thema's spelen, ze je laten meevoeren, er heel serieus mee de diepte in gaan, er per keer eentje uitnemen, of ze allebei gebruiken… Precies wat jij leuk vindt of nodig hebt.

12 juli: Loslaten en Balans

Het loslaten van alle druk(te) van werk, regeldingen, enz., enz., zodat je weer heerlijk terug kan veren en in balans kan komen. Je kan kijken hoe die balans er eigenlijk uit moet zien, of zelfs of die balans wel nodig is om je lekker te voelen…

19 juli: Verkennen en Avontuur

Na het loslaten van alle druk(te) waardoor de balans weer wat meer voelbaar is, hebben we nu ruimte om te gaan verkennen wat je echt wil in deze vakantieperiode. Waar wil je nu eens wèl de tijd voor maken? Wat zou je uit willen diepen? Hoe zou je dat willen doen, willen realiseren? En het avontuur, op welke laag wil je dat aan gaan? Ga je het "buiten" op een nieuwe plek opzoeken, of "binnen", diep in jezelf? Volgende week de volgende…

26 juli: Inspiratie en Enthousiasme

Door vorige week het verkennen vanuit en vooral in je hart en daardoor het avontuur in, glijd je nu als vanzelf de energie van inspiratie en enthousiasme in. Als vanzelf borrelen allerlei nieuwe lekkere vibraties op waarmee je alle kanten op kan: nieuwe wegen, paden, steegjes, velden, stranden, enz., Soms letterlijk, maar meestal figuurlijk, en altijd helemaal vanuit jezelf, daar diep in jou, met wat al lag te wachten om naar buiten te komen…

2 augustus: Vrijheid en Overvloed

Zoals elke keer kan je er op vele manieren mee naar kijken: Overvloed aan luxe op je (exotische) vakantieplek en vrijheid van dagelijkse sleur, maar dat kan net zo goed thuis op de bank in je hoofd, heerlijk wegzwijmelen in een boek, een netflix-serie, of een meditatie. Je kan de vrijheid nemen om daar te komen waar je maar wilt. Maar ook je blik richten op wat je allemaal wèl hebt, in plaats van te betreuren wat je mist, en dan ontdekken dat er al zoveel wèl is, zoveel rijkdommen aan ervaringen, aan momenten van contact met geliefden, zoveel fijne dingen om je heen. Juist in díe overvloed kan je je vrijheid ervaren. Daar kan je je in koesteren, van genieten.

Je hoeft je niet voor de hele reeks aan te melden, dat kan gewoon per keer (wel graag een dag van te voren aanmelden).

Voor mij is mandalatekenen altijd een hele fijne manier om wat dieper naar binnen te gaan en de wijsheid die daar zit op een makkelijke stroom naar buiten te laten vloeien. De vormen en kleuren die dan op papier komen kunnen zoveel duidelijkheid, inzicht en of richting geven in de processen waar je doorheen gaat.

Datum:12, 19, 26 juli, 2 augustus 2023
Tijd:10.00 - 12.00 uur
Prijs:€ 15,- per keer, voor de hele serie € 55,-

Najaarprogramma 2022

mandalatekenen en meditatie

Mandalatekenen en Meditatie met als thema: De Levensfasen in de Mens.
De fasen zijn:
De Jeugd, de tijd vanaf de conceptie tot en met de pubertijd,
De Jong Volwassene, vanaf de adolescentie tot zo ongeveer 35 à 40 jaar,
Bij de Volwassene is de tijd is al lastiger af te bakenen en niet meer zo duidelijk aan te geven wanneer het begint en wanneer het eindigt,
En bij de Wijze Oudere is het al helemaal niet meer mogelijk. Dat is zo individueel verschillend en van zoveel factoren afhankelijk...

Voor deze serie van Mandalatekenen wil ik je uitnodigen om op ontdekkingsreis te gaan door de verschillende levensfasen in de mens, dus in jou. We duiken in de mooie, fijne, positieve kanten van elke fase, maar ook naar wat we hebben "vergeten" uit de vorige fase(n), wat is weggezakt, maar wel heel waardevol is. Het wordt een tocht waarmee je weer heel geïnspireerd kunt raken door jezelf uit vroegere tijden en daarmee verdieping kunt aanbrengen in je huidige fase. We kijken naar hoe het gesteld was met het doorwerken van thema's, welke eigenschappen of lessen je hebt meegenomen of kan meenemen naar een nieuwe fase en hoe je die opnieuw kunt inzetten. Maar ook of vastgelopen stukken en onverwerkte delen uit de vorige fase(n) wat meer los kunnen komen, wat meer zachtheid kunnen toelaten.

Juist Mandalatekenen is daar een mooie manier voor. Je wordt je door de "spiegel" die de mandala is, meer bewust van jezelf, omdat de mandala vaak precies je gevoelens of situatie waar je inzit "verwoordt".

Het zou fijn zijn als je dit avontuur samen mee zou willen beleven.

Datum:19 oktober, 02, 16, 30 november, 14 december
Tijd:10.00 - 12.00 uur
Prijs:€ 80,- (inclusief lesmap)

Mandalatekenen 'De levensfasen in de mens' - najaar 2022

mandala's - de vier levensfase

Om bij de voorbereidingen de ruimte op het nieuwe thema in te stellen en de energie neer te zetten, verander ik de kleur van de aankleding van de ruimte en maak ik een nieuwe tafelmandala.

mandala-tekenen

De laatste ochtend hebben we de mandala's die gemaakt zijn besproken en een gezamenlijk ontwerp gemaakt voor een mandala die ieder op haar eigen wijze inkleurt.


Zomerprogramma 2022

Omdat het al weer een poosje geleden is dat de voorjaarsgroepen zijn gestopt begint het bij mij nu heftig te kriebelen om met een zonnige blik fijne mandala-ochtenden en meditatie-avonden in te plannen.

Het thema voor de ochtenden en de avonden is: In je Element zijn...

In de zomer zijn de elementen zo nadrukkelijk om ons heen: Lekker liggen in het gras of op het zand aan het strand (aarde) in de zon (vuur), kijken naar prachtige altijd veranderende wolken, of juist storm (lucht), met donder en bliksem (ook vuur), regen, soms hoosbuien (water) en daarom is het extra leuk om die elementen nog meer te verkennen met mandalatekenen, maar ook bij de meditatieavonden.

Dus we gaan dieper in op die elementen, we stromen mee, spatten uit, of laten de wind er lekker doorheen gaan. Heb je zin om je daarin mee te bewegen en in je element te komen, geef je op.

Je hoeft je niet voor de hele reeks aan te melden, dat kan gewoon per keer (wel graag uiterlijk een dag van te voren).

Ik ben benieuwd, heb er zin in en hoop jij ook!

Thema:In je Element zijn...
Datum:13, 20, 27 juli, 3, 10 augustus
Tijd:10.00 - 12.00 uur
Locatie:Plein 1940-1945 53, 3313CV, Dordrecht
Prijs:€ 15,00 per keer

Mandalatekenen 'In je element zijn' - juli/augustus 2022

mandala's - water vuur lucht aarde

mandala-tekenen

Om bij de voorbereidingen de ruimte op het nieuwe thema in te stellen en de energie neer te zetten, verander ik de kleur van de aankleding van de ruimte en maak ik een nieuwe tafelmandala.

mandala's

De laatste ochtend hebben we de mandala's die gemaakt zijn besproken en een gezamenlijk ontwerp gemaakt voor een mandala die ieder op haar eigen wijze inkleurt.


In je element zijn

Mandalatekenen: "In je element zijn" 10 augustus 2022

Aanstaande woensdag is er met het thema "In je Element zijn" nog een extra ochtend Mandalatekenen. Alle vier de elementen zullen mee doen: De grond onder je voeten, de duik in het water, de zon op je huid en de wind door je haren. Dat letterlijk, maar ook vooral symolisch, om je aan te laven.

Je kan weer aanschuiven als je zin hebt.

Thema:In je element zijn
Datum:10 augustus
Tijd:10.00 - 12.00 uur
Locatie:Plein 1940-1945 53, 3313CV, Dordrecht
Prijs:€ 15,00

lucht

Mandalatekenen: "Luchtig en Ruim" 3 augustus 2022

Met Mandalatekenen zijn we nu via de Aarde, het Water en het Vuur aangekomen bij het element Lucht.

Door de Lucht kun je meer ruimte ervaren, meer beweging in je denken krijgen alsof er een heerlijk fris windje door je heen gaat. Net zoals je in een ruimte waar je na een tijd de ramen en de deuren lekker tegenover elkaar open zet weer vrij kan ademen, alles weer helderder wordt in je hoofd en ook in je hart.

Wat is jouw manier om je hart te luchten? Hoe kan je er na een donderbui (in jou, of in jouw omgeving) voor zorgen dat je donkere wolken worden opgelost en de zon weer door kan komen? Hoe kan jij in het bijzondere gevoel van Eenheid komen en je door het element Lucht verbinden met de Kosmische energie?

Kom woensdag heerlijk uitwaaien en laat je meevoeren op de frisse zomerwind.


vuur

Meditatieavond: "Inspirerend Vuur" 27 juli 2022

Met deze derde keer van het thema "In je Element zijn" zijn we aangekomen bij het Vuur. Een heftig element nu met al die vernietigende branden over de hele wereld. Al kunnen de andere elementen natuurlijk ook heftig te keer gaan: aardbevingen, over-stromingen en overweldigende stormen.

Bij het mandalatekenen en de meditatieavond focussen we ons deze week op de positieve energie van het Vuur, zoals je passie en kracht, je innerlijke Vuur, waarmee je ergens warm voor loopt, in Vuur en Vlam staat voor iets of iemand, iets of iemand te Vuur en te Zwaard verdedigt en het Heilige Vuur van Inspiratie.

Welke Vuurtjes heb jij opgestookt in je leven? Waar laat jij je door verwarmen?

Ik nodig je uit om mee te vlammen. Graag tot woensdag.


meedeinen met het water

Mandalatekenen: "Meedeinen met het Water" 20 juli 2022

Deze tweede Mandala-ochtend van het thema "In je Element zijn" duiken we "spetter, spatter, spater", lekker in het element Water.

Ik wil je uitnodigen om mee te plonzen in het Water, speels en avontuurlijk de beweging in te gaan en mee te deinen met de stroming van het Water. Heel flexibel, als een rietstengel zonder weerstand meebewegen met alles wat er op je af komt in je leven en toch telkens terugveren.

We kijken èn bij het mandalatekenen èn bij de meditatieavonden hoe jij je daar op een makkelijkere manier mee kunt verbinden, er doorheen kunt zwemmen, je te laten drijven, meegeven, meebewegen met dat wat er door het leven naar je toe stroomt, zonder daar aan vast te blijven zitten, te kleven, of er van alles mee te moeten doen. Alleen maar meedeinen en er dat uithalen wat fijn voor je is, wat je voedt en de rest lekker langs je heen laten glijden.

En je te laten omarmen door dat koesterende Water...

Graag tot woensdag.


voeten-meditatie

Mandalatekenen: "Aarde, Aarden, Voetjes op de vloer" 13 juli 2022

Deze eerste ochtend van de vier ochtenden van het thema "In je Element zijn", gaan we echt letterlijk met de voetjes op de vloer.

Voelen wat je voeten betekenen en doen voor jou, voor je lichaam, wat ze nodig hebben en hoe jij je voeten nog meer zou kunnen benutten om helemaal met twee voeten op de aarde te komen.

Eerst doen we dat meditatief, met liefdevolle aandacht en energie naar voeten. Je voelt waar en hoe je voeten verbinding hebben met de aarde, hoe de aarde-energie je voedt, hoe je die energie door je voeten heen voelt stromen, of juist nie,)

Daarna tekenen we vanuit dat gevoel een voetenmandala en geef je vorm en kleur aan die energiepunten of -vlakken en je gevoelens erbij.

Op deze manier zul je echt een verandering bij jezelf gaan merken: omdat de energiestroom vanuit de aarde makkelijker door je heen kan gaan bewegen kom je steviger op je pootjes te staan en kan je makkelijker contact maken met de aarde. Dat heeft weer uitwerking op je hele dagelijks leven. Beter in contact met jezelf, met je omgeving en minder gevoelig voor allerlei prikkels van buitenaf.


Voorjaarprogramma 2022

mandalatekenen

Bij mandalatekenen beginnen we altijd met een meditatie. Hiermee maak je contact met diepe lagen in je Hart en in deze serie spreek je daar ook Compassie aan. Beelden of gevoelens die je daarbij tegenkomt "vertaal" je in een tekening binnen een cirkel. Zo kun je het harde en koude wat ongemerkt toch telkens weer je hart binnensluipt accepteren, zachter maken en in het licht zetten. Maar ook in jezelf de Zachtheid weer voeden, het Hart "balsemen", helen en die hartekracht weer extra aanspreken en weer de ruimte geven die het, maar ook jij verdient.

Thema:Met Compassie van hard naar Hart
Datum:Woensdag 23 februari, 9, 23 maart, 6, 20 april, 4 mei
Tijd:10.00 - 12.00 uur
Locatie:Plein 1940-1945 53, 3313CV, Dordrecht
Prijs:€ 95,00 (inclusief lesmap)

Mandalatekenen 'Met Compassie van hard naar Hart' - februari/april 2022

tafel mandala's

mandala tekenen


Najaarprogramma 2021

mandalatekenen

Het thema voor mandalatekenen is: De vier elementen, dit thema zal ook bij de meditatieavonden en de klankconcerten doorstromen, meewaaien, oplaaien en landen.

Elk van de elementen Aarde, Water, Vuur en Lucht, heeft bepaalde eigenschappen die ons helpen bij onze innerlijke groei. We gaan ontdekken wat jij hebt met de verschillende elementen, hoe ze doorwerken in je leven en wat je er nog meer uit kunt halen om echt goed in je element te komen, om dat te doen wat jij kunt en wilt doen in jouw leven.

Maar ook bekijken we hoe in deze tijd de elementen zich veel indringender manifesteren dan voorheen. Overal op de aarde komen excessen voor wat betreft de elementen: aardbevingen, overstromingen, hevige stormen, extreem uitgebreide branden, vulkaanuitbarstingen.

– Hoe ga jij daarmee om?
– Hoe is dat in jouw leven?
– Welk element dreigt er bij jou te ontsporen?

Ik hoop dat jij je geïnspireerd voelt om mee te doen met dit thema. Je bent heel welkom.

Dus graag tot ziens.
Hartegroet, Heiltje

Thema:De vier elementen
Datum:Woensdag 13, 27 oktober, 10, 24 november, 08 december
Tijd:10.00 - 12.00 uur
Locatie:Plein 1940-1945 53, 3313CV, Dordrecht
Prijs:€ 80,00 (inclusief lesmap)

Voorjaarprogramma 2020

mandalatekenen

Bij mandalatekenen is het altijd heel bijzonder om (in een kleine groep) je eigen "diepte" in te duiken en je tegelijkertijd verbonden en gedragen te voelen door die groep. Je maakt je eigen mandala, maar je neemt elkaar mee in de energie (van de Lotus) en inspireert elkaar.

De Lotus staat symbool voor stevig geworteld zijn in de aarde, omhoog groeien door het zuiverende water en helemaal tot bloei komen, naar het licht en de hemel reikend als een prachtige bloem. We gaan door al die lagen heen om te ontdekken wat jouw schoonheid is, hoe jij kunt stralen en wat jouw ervaringen als zaden van Licht en Liefde kunnen doorgeven.

Vanuit meditatie aan het begin van de ochtend, maak je contact met diepere lagen in jezelf. De beelden of gevoelens die je dan krijgt "vertaal" je in een cirkel: de mandala.

Mandalatekenen werkt helend en verzachtend en geeft je, vaak verrassend, meer inzicht over jezelf.

Ervaring met tekenen is niet nodig.

Thema:De Lotus
Datum:12, 26 februari, 11, 25 maart, 8, 22, 29 april
Tijd:11.00 - 12.00 uur
Plaats:Plein 1940 – 1945 nr. 53
Prijs:€ 80,00 (inclusief lesmap)

Najaarprogramma 2019

verbinding

Als afsluiting van het jaar deze keer Mandalatekenen en Meditatie met daarna een lunch. Het thema is Verbinding:

Verbinding binnen in je, om te kijken of je al die (losse) stukken in jezelf weer bij elkaar kunt brengen en kunt laten samenwerken. En de verbinding buiten je, met je omgeving en met de aarde, als tegenbeweging voor wat er allemaal aan verdeling en afgescheidenheid is ontstaan om ons heen.

Met elkaar tekenen kan een mooie, makkelijke manier zijn om weer een stukje verder te transformeren naar Eenheid en steeds Lichter worden. Speciaal aan het eind van het jaar is het fijn om weer wat "ouds" los te laten en ruimte te maken voor het "nieuwe".

Samen maken we het ontwerp van de mandala en ieder geeft er daarna zijn of haar eigen invulling aan qua kleur en keuze van vakken die opgelicht worden.

Altijd heel spannend, soms confronterend, als bijv. degene voor jou net iets tekent waar jij niets mee kan, of als je sowieso moeite hebt met het "moeten volgen" van anderen, maar als je daar doorheen gaat is het zo mooi wat er ontstaat.

Zo goed om te zien dat ieder toch echt zijn of haar eigen stijl, kleur en manier van werken heeft en hoe je daarmee jezelf en elkaar kunt verrassen en inspireren.

Na het mandalatekenen lunchen we met elkaar. Het is leuk als ieder iets meeneemt voor de lunch om te delen (ik zorg voor soep).

Thema:VERBINDING
Datum:Zondag 29 december 2019
Tijd:11.00 - 13.00 uur, daarna lunch
Plaats:Plein 1940 – 1945 nr. 53
Prijs:€ 25,00

Voorjaarprogramma 2019

Mandalatekenen en Meditatie

kerstmandala

We gaan met de LOTUS door de modder, (je wortels, gronding maar ook de "shit") om je daaruit verdiept omhoog door het water schoon te laten spoelen (met alle emoties die daar nog kunnen spelen) naar de bladeren en de bloem: jouw unieke expressie van Zijn. Hoe open kun je daar zijn? Hoe verbonden met de aarde? En met de kosmos? Hoe is je uitstraling? Wat zijn de zaden die je kan oogsten?

Beelden of gevoelens vanuit de meditatie aan het begin van de ochtend, "vertaal" je in je mandala. Dit geeft als een "spiegel" vaak verrassende nieuwe inzichten over al die lagen, dieptes en hoogtes waar we doorheen gaan. Door mee te bewegen met de LOTUS, kun je meer geworteld, liefdevol en open, dichter bij jezelf in je hart en naar anderen groeien.

Thema:DE LOTUS
Datum:6, 20 februari, 6, 20 maart, 3, 17 april, 1 mei
Tijd:10.00 - 12.00 uur
Prijs:€ 110,00 (inclusief reader)

Verschillende invullingen van één ontwerp mandala.

De laatste ochtend maken we altijd een gezamenlijke mandala. Het ontwerp maken we samen en ieder geeft er dan zijn of haar eigen invulling aan qua kleur en vakken die opgelicht worden.

Altijd heel spannend, soms confronterend, omdat degene voor jou net iets tekent waar jij niets mee kan, of je hebt sowieso moeite met het "moeten volgen" van anderen, maar als je daar doorheen gaat is het zo mooi wat er uit komt.

Zo goed om te zien dat ieder toch echt zijn of haar eigen stijl, kleur en manier van werken heeft. En hoe je elkaar daarmee kunt inspireren en verrassen. Hier een voorbeeld van zo'n gezamenlijk ontwerp en de invulling ervan.


verschillende invullingen van een mandala-ontwerp


Sfeerimpressies mandalateken-ruimte

sfeer-impressie mandalateken-ruimte


Onderstaande thema's staan nu niet op de agenda. Als een thema je aanspreekt… geef je op en bij 6 mensen plan ik een datum om een groep te starten:  contact


Mandalatekenen en Meditatie

mandala-samen

Het thema is (omdat het zoveel kanten heeft, nogmaals) SAMEN (-werken, zonder je eigenheid te verliezen)

Wanneer ervaar je het gevoel van samen?
Hoe kan je dat kinderlijke enthousiasme van samen spelen, samen ontdekken, samen avonturen, nog vinden in jezelf, er voluit van genieten?
Wanneer voelt samen goed en wanneer gaat dat samen over in beklemming? Wanneer kan jouw inzet, maken dat het geheel op een hoger plan komt?
Wanneer offer je jezelf zo op dat het ten koste gaat van jouzelf of van jouw energie?

En wanneer ervaar je het WIJ-gevoel: wij, juist met en voor elkaar, ieder in zijn of haar eigenheid en kracht zonder anderen af te wijzen, uit te sluiten?

Bij alle groepen, maar vooral bij mandalatekenen gaan we dieper in op deze vragen en kan je meer je eigenheid en jouw unieke Zijn ontdekken.

Ook kijken we of in jou de afgewezen stukken, de afgescheiden delen weer tot een eenheid kunnen komen, weer verbonden kunnen worden. We gaan door de verschillende lagen heen naar hoofd, hart en buik, zodat gedachten, gevoelens en emoties op een lijn, met elkaar in overeenstemming kunnen komen, kunnen samenvloeien om meer vrijheid, lichtheid en speelsheid te creëren.


Workshop Mandalatekenen-anders

zomer

We maken een mandala op het thema zomer (met alle facetten die je daarbij kan tegenkomen) en verwerken die in een windlicht. Het zal gaan over kleur, licht, speelsheid, verbinding, maar vooral het kind in jou zal de ruimte krijgen om lekker mee te doen.

Voor de lunch kan ieder iets meenemen om te delen.


Thema: Samen

mandala-meditatie

In deze tijd waarin meer nadruk ligt op verschillen en tegenstellingen, lijkt het me fijn om meer te focussen op SAMEN. Dat zal dan ook het thema zijn voor het begin van dit jaar: Samen (-werken zonder je eigenheid te verliezen)

Met dit thema duiken we in allerlei vormen en lagen van samen – werken. De chakra's vormen daarbij het uitgangspunt: Hoe ga je in die verschillende energielagen om met samenwerken?

Samen kan je bijvoorbeeld niet beleven als je geen harmonieus en open hartchakra hebt, anders verzet je je tegen dat samen. En dan nog, alleen als ook de basis van uit het eerste chakra in balans is. Als je de ervaring hebt vanuit de vroege thuissituatie dat het fijn is om iets samen met de familie of vrienden te doen.

En het is nodig dat je ego van de zonnevlecht niet meer zo prominent op de voorgrond aanwezig is en het voor het zeggen wil hebben. Dat je geen moeite hebt met in je kracht te staan in plaats van je aan de ene kant slachtoffer voelen of de andere kant macht wil bezitten.

We onderzoeken in hoeverre je, waar en wanneer, kan (en wilt) samenwerken om met alles en iedereen een liefdevolle verbinding aan te kunnen gaan.

Het lijkt me fijn om dit samen uit te diepen en ervan te genieten, dus ik nodig je van harte uit om mee te doen.


Thema: Metamorfose

transformatie

Ervaringen in het leven doorlopen cyclische processen, een eeuwigdurend ritme, het "spiraalbeginsel" van:

Begin, opkomen, groei en bloei, en weer inkeer en teruggang.

Als al deze stadia goed en bewust zijn doorlopen, kun je de "vruchten" ervan meenemen naar een volgende cyclus en worden je ervaringen steeds rijker. Dat brengt je dus niet steeds terug bij af, maar juist verder opwaarts langs de spiraal, wijzer en met meer inzichten: Een ware metamorfose heeft zich voltrokken.

Deze cyclus van mandalatekenen kun je gebruiken om een idee, een passie of een droom als uitgangspunt te nemen om te kijken hoe jouw mandala's je zouden kunnen helpen om dat (makkelijker) te kunnen verwezenlijken.

Je kunt ook een lastige situatie waar je midden in zit nemen, om jezelf door het mandalatekenen naar een volgend level te "metamorfoseren". Of je kunt kijken hoe jij steeds op hetzelfde punt in een proces blijft steken en dat dan kunt losweken door het bewustwordingsproces van je mandala's.

Maar er zijn vast nog veel meer mogelijkheden om een metamorfose (op een bepaald punt) in jezelf te bewerkstelligen. Het lijkt me heel fijn om samen deze uitdaging aan te gaan, dus als je mee wilt doen, geef je op!


Thema: Door de Dualiteit heen

door de dualiteiten heen

Alles op deze aarde en van deze aarde heeft altijd te maken met dualiteit. Altijd het een òf het ander. Dag òf nacht, licht òf donker. Het is de bedoeling om de komende tijd met de groepen (klankconcerten, meditatieavonden en mandalatekenen) dieper op dit thema in te gaan, om te kijken of we juist door het in de extremen te zien, voelen en ervaren, kunnen komen tot een èn, èn, en of we het Grote Geheel, de Eenheid, de Liefde kunnen vinden dóór die twee uitersten van de Dualiteit heen.

Dit thema leert me steeds meer dat als je niet in de uitersten blijft kleven, er zo veel meer te genieten en te beleven valt, zo veel tijd overblijft voor dingen waar het echt om gaat, zoveel meer energie te besteden valt aan waarachtig contact en groei en genezing van onszelf en van elkaar.

Dat het eigenlijk gaat over Liefde en Vertrouwen tegenover macht en controle.

Dat de maatschappij, het óver-gestructureerde systeem, ons vasthoudt in een model dat we niet willen, maar waar we toch aan meedoen omdat we denken dat het niet anders kan.

En dat we tegelijkertijd schreeuwen om die Eenheid, om het je opgenomen voelen in het Grote Geheel, in Liefde zonder strijd, zonder afscheiding, zonder competitie, echt bij je authentieke Zelf.

Ik hoop dat we de komende tijd de dualiteit, de twee uitersten, een stukje naar elkaar toe kunnen brengen en dat kunnen uitstralen en zo onze bijdrage kunnen leveren aan een Nieuwe Wereld.

En dat we samen ontdekken waar we in ons leven meer Liefde kunnen toelaten door Door de Dualiteit heen te gaan.


Thema: de Elementen

Plant Mandala

Naast Aarde, Water, Vuur en Lucht, zal ook Ether het meest vluchtige element er bij komen en ook Licht, of eigenlijk Liefde, wat eigenlijk geen element is, maar er voor mij wel bij hoort.

Ether dringt overal doorheen met trilling, straling en vibratie, zonder dat je het kunt zien of pakken. Als je er gevoelig voor bent kun je het wel voelen.

Licht is helemaal niet meer te vatten in woord of vorm, maar zeer van belang voor het leven op aarde.

De volgende vragen maken je meer bewust van jezelf en de manier waarop je in het leven staat. En hoe je een transformatie kunt aangaan van het aardse naar Licht en Liefde…

Welke elementen kunnen je helpen om een verandering te bewerkstelligen, of kun je inzetten op een bepaald moment van een proces? Waarom reageer je meestal van uit de kracht of energie van één element? Met welk element voel je je het meest vertrouwd, enz.

Ik nodig je uit om te ontdekken wat jij hebt met die verschillende elementen, hoe ze doorwerken in je leven en wat je er nog meer uit kunt halen om echt goed in je element te komen om dat te doen wat jij kunt en wilt doen in jouw leven.


Zomerochtenden de vier Elementen

De vier elementen

Mandalatekenen "met een knipoog", een zomers tintje, met aansluitend een (vegetarische) lunch

Voetjes op de vloer, (in de Aarde)

Meedeinen met het Water,

Inspirerend Vuur,

Luchtig en ruim.

De vier elementen vormen het uitgangspunt van deze ochtenden.

De zomer huppelt door de ochtenden en maakt alles wat speelser, zodat je ook extra makkelijk meegenomen kan worden: dieper, flexibeler, pittiger, luchtiger.

Als je nog meer in je element wilt komen, kan je ook 's avond meedoen met de meditaties op hetzelfde thema. Helemaal fijn om dieper te graven, meer mee te stromen, uit te spatten, of de wind er lekker doorheen laten waaien.


Thema: van HARD naar HART

Hart-mandala

In deze cyclus kan je door de meditatie contact maken met diepe lagen in je hart. Beelden of gevoelens die je tegenkomt "vertaal" je in een tekening binnen de cirkel. Zo kun je het harde en koude wat ongemerkt toch telkens weer je hart binnensluipt, accepteren, zachter maken en in het licht zetten. Dan kan je hart weer ruimer en warmer worden. Dus van hard naar helemaal hart.

In 6 ochtenden belichten we verschillende facetten van het hart. Om vanuit gesloten, pijnlijke, harde stukken in je hart, waardoor je hart zich steeds verder sluit, te groeien naar een onbevreesd open hart vol compassie en in vrede met jezelf, de omgeving en de situatie waar je je in bevindt.


chakra-mandala

Thema: de 7 chakra's in Vertrouwen

Vanuit meditatie maak je contact met diepere lagen in jezelf en vandaar uit met hoe het gesteld is met Vertrouwen in één van de chakra's (energiecentra in je lichaam). De beelden of gevoelens die je tijdens de meditatie krijgt "vertaal" je in een tekening binnen de cirkel: de mandala.

Mandala's van de chakra's kunnen "als een spiegel" heel duidelijk tonen hoe open of geblokkeerd een chakra is op dat moment. je gaat op ontdekkingsreis naar hoe het bij jou op ge verschillende energieniveaus is gesteld met Vertrouwen: Hoe zit dat bijvoorbeeld in je basis? Durf je je als mens op aarde over te geven aan dat wat er is? En durf je Liefde die je zomaar krijgt te vertrouwen in je hartchakra? Mandala's kunnen heling en verzachting brengen. Ze geven je, vaak verrassend, meer inzicht over jezelf en hoe jij met de energie (van Vertrouwen) omgaat. Het versterkt je intuïtie en geeft meer (zelf)vertrouwen. En misschien kun je angst of beklemming loslaten of juist je spontane oorspronkelijke energie lekkerder laten stromen.

Door zo in de chakra's te duiken, kun je een grote sprong maken in je spirituele groei.